Close
Ajris Merdok

Ajris Merdok je rođena u Dablinu 1919. godine. Od 1948. predavač je u jednom koledžu u Oksfordu. Svojim prvim delima, među kojima je i jedno o francuskom filozofu i romansijeru Sartru, stekla je glas istaknutog engleskog egzistencijalističkog pisca. Pripadala je grupi mladih pisaca, poznatih pod nazivom “gnevni mladi ljudi” (Angry Young Men), koji su svojom pojavom privukli pažnju čitalaca i kritike pedesetih godina dvadesetog veka i čija se dela odlikuju buntovnim stavom prema svemu što sputava slobodu ličnosti.

Merdokova je u svoju prozu unela filozofsku rigoroznost, etičku odanost i snažan intelekt. Skoro svi romani joj sadrže mitske i simbolične elemente i složene odnose među protagonistima. Napisala je knjigu o Sartru: Sartr, romantični racionalista (Sartre, Romantic Rationalist; 1953); kao i 26 romana, među kojima i: Pod mrežom(Under the Net; 1954), Bekstvo od čarobnjaka (The Flight from the Enchanter; 1955), Peščani zamak (The Sandcastle; 1957), Zvono (The Bell; 1958), Crni princ (The Black Prince; 1973), More, more (The Sea, the Sea; 1978). Dobila je sve najznačajnije britanske književne nagrade.

U ovim romanima je ispoljila izvanredan dar da na zamršene životne nevolje svojih savremenika gleda kao na tragične komedije. U romanu Pod mrežom istakla je komičnu stranu, a u Bekstvu od čarobnjaka nagovestila je tragičnu. U Peščanom zamku demonstrira fini smisao dočaravanja i komičnog i tragičnog, pokazujući kako je za spoljnog posmatrača često nemoguće da utvrdi gde jedno završava, a drugo počinje.

Preminula je 1999. godine.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *