Close
Ivan Štrpka

Ivan Štrpka je rođen 30. juna 1944. u Hlohovcu u Slovačkoj. Studirao je slovački i španski jezik na Filozofskom fakultetu u Bratislavi. Radio je kao urednik, kasnije kao dramaturg u bratislavskoj televiziji, posle kao zamenik glavnog urednika časopisa Literarni tižđenjik (Literárny týždenník), kao glavni urednik časopisa Kulturni život, a sada kao glavni urednik uglednog književnog časopisa Romboid.

Najistaknutiji je predstavnik i suosnivač književne grupe Usamljeni trkači (Osamelí bežci), zajedno sa Ivanom Lau­čikom i Petrom Repkom. Ova grupa je za vreme komunizma bila potpuno skrajnuta i omalovažavana, dok sam Štrpka za vreme takozvane „normalizacije“ čehoslo­vačkog komuni­stič­kog režima posle 1971. godine, čitavu deceniju nije mogao da objavljuje.

Objavio je zbirke pesama Kratko detinjstvo kopljanika (Krátke detstvo kopijníkov, 1969), Tristan lupa (Tristan tára, 1971), Sada i druga ostrva (Teraz a iné ostrovy, 1981), Pre promene (Pred premenou, 1982), Vesti iz jabuke (Správy z jablka, 1985), Plava planina (Modrý vrch, 1988), Sve je u ljusci (Všetko je v škrupine, 1989), Divni nagi svet (Krásny nahý svet, 1990), Krajina, jugozapad. Smrt majke (Rovinsko, juhozápad. Smr matky, 1995), Međuigre. Lutke, za glavu kraće (Medzihry. Bábky kratšie o hlavu, 1997), Majstor Mu i ženski glasovi (Majster Mu a ženské hlasy, 1997), Bebe: jedna kriza (Bebé: jedna kríza, 2001) i Glasovi i druge pesme (Hlasy a iné básne, 2001). Objavio je i knjigu Grč otvorenog dlana i drugi eseji (Kàč otvorenej dlane a iné eseje, 1995), kao i roman Talac (Rukojemník, 1999).
Knjige su mu prevedene na nemački, poljski, portugalski i rumunski jezik.
V. H.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *