Close
Mišel Fejber

Mišel Fejber (Michel Faber, 1960), škotski romanopisac i pripovedač holandskog porekla. Njegove pripovetke su uvrštene u mnoge antologije savremene proze na engleskom jeziku, dobio je niz značajnih književnih nagrada, a za kratko vreme njegove najznačajnije knjige su prevedene i na srpski jezik (knjiga priča Mora pasti malo kiše,2004; romani Ispod kože, 2003; i Grimizne i bele latice, 2005).

Za prvu zbirku priča Mora pasti malo kiše (Some Rain Must Fall; 1998) dobio je nagradu Saltajer za najbolje debitantsko ostvarenje u toj godini.  Roman Ispod kože (Under the Skin; 2000), bio je u najužem izboru za nagradu Vitbred, i preveden je na 28 svetskih jezika. Ova originalna i jezovita drama, mešavina trilera, naučne fantastike i društvene satire u kojoj je sabijena podvojenost egzistencije savremenog čoveka, od strane kritike je proglašena Životinjskom farmom dvadeset i prvog veka. 2002. objavio je romane Grimizne i bele latice (The Crimson Petal and the White), i Hor Konsort (The Courage Consort).

Roman 199 stepenika (The Hundred and Ninety-Nine Steps; 1999), pisan je delom istorijski triler, a delom ljubavna priča sa elementima gotike i horora, potvrđuje Fejbera kao pisaca istančanog senzibiliteta i  percepcije stvarnosti.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *