Close
Najprevodjenija srpska knjiga 21.veka

Roman “Tesla, portret među maskama” u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo tri izdanja, kao 11. prevod ovog dela na neki od stranih jezika. Knjiga je na srpskom jeziku izašla u 11 izdanja.

Najprevodjenija srpska knjiga 21.veka

Preveden je na 16 jezika (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski, grčki, italijanski, malajalam i arapski).

Upravo je u Egiptu izašao arapski prevod knjige.

tesla, portret među maskama na arapskom

Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Ove godine Discovery Channel koji se prikazuje na svim kontinentima pripremio je i novu, ambicioznu dokumentarnu seriju o Nikoli Tesli “Tesla’s Death Ray”. Kao autor najčitanijeg romana o Tesli intervjuisan je i srpski pisac Vladimir Pištalo.

        

Najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana.

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti.

Teško je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije – za samo jedan ljudski vek!

Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povest o Tesli je priča o povesti epohe. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on.

Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je, dakle, najubedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima.

Šta kažu naši čitaoci o romanu Tesla, portret među maskama

Knjiga je izuzetno interesantna za čitanje. Iako su poglavlja mala, a knjiga obimna, letela sam sa stranice na stranicu čitajući je sa ogromnim uživanjem. Niko nije bolje mogao razumeti mentalitet ljudi iz Smiljana i iz Srbije od našeg čoveka. Zato i smatram da je ovo najverodostojniji izraz Teslinog lika, iako nije biografski. Teslin portret je prikazan bez maske, bez superlativa i mistifikacije jer je njegov život sam po sebi dovoljno čudesan.  Tatjanin Svet Knjiga

Pisali su o ovom romanu

„Tesla je meditacija o ranim, godinama modernog doba, kadra da nas smešta i duboko zainteresuje.  Vladimir Pištalo je ocrtao munjom oivičen portret genija, moćan i transformativan kao elektricitet sam“ – Ken Kalfus

„Mnogo šta je napisano o Tesli ali Pištalov nesvakidašnji i duboko originalni roman uspeva da nam kaže nešto sasvim novo – ne samo o briljantnom pronalazaču, “ludom geniju”,  nego i i načinu na koji književnost i mašta mogu preobraziti biografiju u veliku umetnost.“ –  Frensin Prouz 

„Divno napisan, užasno zabavan i zadivljujuće originalan. Roman Tesla, Portret medju maskama poseduje bogatstvo, polet, duhovitost i originalnost. Pištalo je moderni klasik. Poput Gintera Grasa i Gabrijela Garsije Markesa.“ – Charls Simic

„Novi roman Vladimira Pištala obiluje energijom. Njegove rečenice pune su fantastičnih slika … Tesla je pravi dinamo-roman, a Pištalo piše kao da ga je napajala elektrana koju je on sam osmislio.”- Star Tribune (Minneapolis)

“Neverovatna priča o čudesnom i životu pronalazača Nikole Tesle … Pištalovo moćno književno delo svedoči o velikoj ličnosti.”  Publishers Weekly

“Roman zrači neverovatnu energiju ovog jedinstvenog života… Pištalova snažna mašta omogućava mu da vidi stvari i izvan događaja u Teslinom mučenom srcu, razotkrivajući egzistencijalne strahove ponosnog vizionara i njegove neobične zablude… Zahvaljujući izuzetnim prevodiocima, sada je i čitaocima na engleskom jeziku dostupno ovo srpsko remek-delo. ”- Booklist, starred review

Tesla, portret među maskama spada u tzv. višestruko kodirane postmoderne romaneskne hibride, u kojima se stapaju kodovi različtih tipova romana. Pritom, temeljeni okvir predstavlja kod biografskog romana, veoma rijedak u interliterarnoj južnoslavenskoj zajednici, a onda njemu Pištalo pridodaje naraciju karakterističnu za psihološki, poetski i na koncu kulturološki roman.

Na taj način on stvara složenu romanesknu miksturu, u kojoj postoje okvir i ključni događaji Tesline biografije, ali roman odustaje od nakane da ispriča još jednu u čitavom nizu Teslinih biografija i počinje da se lepezasto širi, kako bi osvijetlio rad Teslina uma, njegovu psihu, etički horizont, modele naučnih uvjerenja i sagledao Teslu i njegovo djelo u kontekstu epohe moderne.

Toj narativnoj liniji pridodaje se naracija karakteristična za kulturološki roman i to onaj model kulturološkog romna koji jedan kulturni sistem motri i procjenjuje iz pozicije nove epistemološke i ukupne paradigmatske situacije, da bi se u romanu ukrstio modernistički utopizama, čitav sistem novovjekovnog logocentrizma   i utopijskog scijentizma, sa distopijskim pogledom postmoderne.

Na taj način se u Pištalovom romanu susreću znanstveni optimizam karaketristčan za modernu, za njene velike priče na kojima su izgrađene industrijska i tehnološka civilizacija, sa postmodernim distopizmom, njegovim skpetičnim pogledom na zamke tradicije i saznanjem o tome da su sve velike utopije moderne postale, kako bi rekao Mihail Epštejn, okupatorima budućnosti. Cijeli ovaj narativni sistem natkriljuje Pištalov vanserijski poetski talent, a roman se ukazuje kao vanredna lirska rekonstrukcije Tesline svijesti i njene emocionalne,  prometejske, donkihotske i faustovske supstance.

Tesla sa svojom vjerom u boga Progresa prometejski stoji u kontekstu svijeta obilježenog različitim načinima masikranja, te se njegov prometsjki duh ukazuje u svojoj donkihotskoj gesti u odnosu na manipulativne Edisonove ili Markonijeve geste, odnosno logiku dobiti u surovim kapitalističkim uvjetima društva.

Sanjar koji je  vjerovao u besplatnu proizvodnju i prenos energije kroz zrak i zemlju, maštao o prenosu zvuka i slike talasima na daljinu, puštao kroz sebe struju ogromnog napona, od naučnih eksperimenta pravio gotovo cirkuske predstave za meodiokritetsku, pseudonaučnu publiku, pokretanjem elektromagnetnih talasa izazivao zemljotrese, postao kosmičkim gromovnikom među ljudima, taj je sanjar uticao na to da se, kako kaže Katarina Džons, jedna od  junakinja u Pištalovom romanu, Teslina prijateljica i žena s kojom je Teslin odnos uvijek bio na granici ljubavničkog  – svijet brže promijeni za njegova života nego od Platona do njegovog rođenja.

U tom naglom ubrazavanju svijeta Tesla nije samo jedna od ključnih naučnih figura koja je odbila Nobelovu nagradu za fiziku, već je i frojdovac, futurist i nadrealist, volterovski racionalist i bretonovac koji je osluškivao geomagnetski impulst zemlje.

No, iza tog horizonta romana, u poetsko-psihološkoj ravni priče, Pištalov Tesla izrasta u narativnu figuru koja je stalno na granici utvarnog i relanog. Njega cijeli život prati duh mrtvog brata Daneta i grižnja sasvijesti zbog te smrti; on je hipohondar bonvivan i kicoš, Pigmalion sa Balkana, čovjek koji je racionalnom snagom kontolirao libido i sebi uskratio svaku pomisao na sekusalnost, usamljenik koji se jedino druži s golubovima u hotelu Vladorf Astoria, tragična figura koju je manipultivni sistem naučne i društvene moći više puta obamnuo, čovjek kroz čiji su život protunjala dva rata, a on nije verovao u pesmicu o sukobu Velikog duha istoka i Zapada.

Ta se pesmica nije obraćala njegovom umu. Nikola Tesla nije verovao u magijsku geografiju. Balkan, gdje on rođen, bio je šav, pa Pištalo slika Teslu kao čoveka s granice koji zna prenatalnu tamu srpskih crkava, islamski kult svetla i vode, latinski kult satova i zvona,  a turska i ruska kultura za njega su bile po sebi razumljive.

Otud se u svojoj višetrukoj kodiranosti i hiridnoj utemeljnosti, Pištalov roman ukazuje istodobno i kao arheološka rekonstrukcija kulturološkog, naučnog i tehnološkog,  pa i ideološkog-političkog plana svijeta druge polovine 19. i prve polovine 20. vijeka, ali i vivisekcija Tesline psihe, etike i uma, te na koncu i kao društveni roman sa vanesrijskom galerijom likova.

Iznad svega toga, pak, uzdiže se poetski intonirana, u fragmentarne slike razbijena, mozačna priča  u kojoj se demaskira modernistička i Teslina iluzija Progresa, baš kao što su pale maske i sa iluzije o božanskom spasu čovjeka i čovječanstva. Jednom riječju, roman i poezija koji su srasli u fukoovsku dramu uma kakvu do sada nije imala interliterana južnoslavenska zajednica. –Enver Kazaz

Knjigu možete naručiti po specijalnoj ceni od 1320,00  999,99 dinara.               

 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: TESLA, PORTRET MEĐU MASKAMA

  999.99 RSD Pročitajte još

O AUTORU

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca.

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, ManifestiČajevi Marsa / Noćizbirke priča Kraj vekaVitraž u sećanjuPriče iz celog sveta i romani Milenijum u BeograduVenecijaTesla, portret među maskamaSunce ovog dana: pismo Andriću.

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandride, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto MaltezeU izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i Odabrana dela ovog pisca. 

Kao prevodilac, dobio je nagradu „Miloš Đurić” za prevod poezije Čarlsa Simića.

Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačuset

Ostale knjige Vladimira Pištala možete pogledati u kategoriji Izabrana dela Vladimira Pištala i naručiti sa popustom od 20 do 50%.

 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: ZNAČENJE DŽOKERA

  799.99 RSD Dodaj u korpu
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: SUNCE OVOG DANA

  799.99 RSD Pročitajte još
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: MILENIJUM U BEOGRADU

  599.99 RSD Pročitajte još
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: VITRAŽ U SEĆANJU

  499.99 RSD Pročitajte još
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: KORTO MALTEZE

  299.99 RSD Dodaj u korpu
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: ALEKSANDRIDA

  299.99 RSD Dodaj u korpu
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: VENECIJA

  499.99 RSD Pročitajte još
 • Akcija!

  Vladimir Pištalo: MANIFESTI

  399.99 RSD Pročitajte još

 

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *