Close
Osnivač „Agore“ o izdavačkim poduhvatima u 2018.

Za vojvođansku izdavačku kuću „Agora“ može da se kaže da neguje prave književne vrednosti objavljujući kvalitetna dela domaćih, ali i stranih autora, a što dokazuju i brojne nagrade koje su osvojili njeni autori.

Prema rečima osnivača i glavnog urednika „Agore“ pisca Nenada Šaponje ovu je godinu svakako obeležiila nova knjiga kanadske nobelovke Alis Manro, autorke koju svetska književna kritika smatra i jednom od najznačajnijih savremenih književnica, a reč je o knjizi „Ljubav dobre žene“.
„Svaka protagonistkinja u zbirci sa osam priča, na svoj način, suočava se sa trenutkom izbora pre nego što njen život poprimi čvrst, ustaljeni oblik. Ali svaki izbor nosi sa sobom cenu, cenu koja se u svetu Alis Manro doživotno otplaćuje i izbor pretvara u bol, koji je hroničan“, kaže Šaponja.
Tokom 2018. godine „Agora“objavljuje niz prevoda priznatih stranih autora, istakao je Šaponja i dodao da je ovogodišnju produkcijuna specifičan način obeležio i roman „Hermelin“ savremene belgijske autorke Linde Van Mihen, koji predstavlja potresnu ispovest o životima potpuno napuštenih mladih „lunja“ na belgijskim ulicama.

Ova knjiga omaž je Veroniki Kantijon, novinarki stradaloj pod nerazjašnjenim okolnostima, a nakon niza intervjua sa devojkom koja je smelo iznela detalje o surovostima i stvarnom životu mladih ljudi koji su ostali bez prava na življenje.

Knjiga „U voćnjaku lastavice“ Pitera Hobsa, zahvaljujući kojoj je ovaj savremeni britanski autor stekao široku popularnost, takođe se našla u ovogodišnjoj produkciji u okviru biblioteke „Agora“, podsetio je glavni urednik.
On je smatrao da treba da skrene pažnju čitalaca i na romane „Starac i jednooki“ Sare Bom (Irska), koji je višestruko nagrađivan prestižnim nagradama u Irskoj i Britaniji, te na antologiju „Digitalni život“, prevod hispanoameričke književnosti.

I u biblioteci „Kalendar“ izašlo je nekoliko novih naslova domaćih autora među kojima je i novi roman Milisava Savića „Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih dogadaja u Srbiji“, pisan u maniru najbolje istorijske metafikcije, a koji se zbiva u vreme vladavine MIloša Obrenovića
Ove godine „Agora“ je pokrenula jedan novi projekat „Sabrana prozna dela Save Damjanova“ u četiri knjige, te novu novu biblioteku „Ta mesta“, u kojoj je kao prvu knjigu predstavila prozno-poetski putopisni portret Stevana Tontića.

Šaponja ističe i novinu u okviru biblioteke „Arijel“ u kojoj se pojavljuje poezija Gintera Ajha u prevodu Tontića.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *