Close
Pištalo nastavlja da u Americi promoviše srpske velikane

Posle nastupa u Kongresnoj Biblioteci i u Smitsonian Institutu u Vašingtonu, najprevođeniji srpski pisac, Vladimir Pištalo ponovo se obratio čitaocima na njujorškom Kolumbija Univerzitetu. Na Harimanovom Institutu Kolumbija Univerziteta, na koji dolaze strani državnici, predstavljena je knjiga “Sunce ovog Dana: Pismo Andriću”.

Gosta je najavila organizator večeri Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts-a iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori. Moderator razgovora Aleksandar Bošković, lektor za srpski jezik na Kolumbiji, osvrnuo se na autorovu zanimljivu biografiju kao i veliki doprinos srpskoj književnosti.

U sali u kojoj se tražila stolica više, pored studenata bio je prisutan i znatan broj umetnika, diplomatskog kora, sveštenstva i prijatelja pisane reči. Veče je proteklo u prisnoj i neposrednoj atmosferi. Publici je bilo interesantno da čuje perspektivu nekoga ko je došao iz Srbije u SAD i predaje američku istoriju dok u svojim knjigama pravi osvrt na velikane srpske istorije poput Nikole Tesle i Iva Andrića. Rasprodati su svi doneseni primerci Pištalovog romana Tesla, Portret Među Maskama na srpskom i engleskom jeziku, a najveće interesovanje je vladalo za njegov najnoviji roman “Sunce Ovog Dana” kojim je promenio čitanje Andrića. Organizator večeri je morala da naruči još više knjiga da bi zadovoljila prisutne čitaoce. Vladimir Pištalo autor je 12 knjiga i brojnih eseja. Od 1993. godine živi u SAD gde radi kao profesor istorije.

Ritam Pištalovog čitanja na srpskom, po sopstvenom priznanju, zaintrigirao je čak i posetioce koji ne govore naš jezik. Odgovarajući na pitanje iz publike, autor je rekao da su veliki ljudi, kao što su Andrić i Tesla, sve što su radili radili i za nas, pokazujući nam svojim primerom koliki je raspon ljudskog.

Pištalov roman je za proteklih godinu dana i tri meseca imao 56 promocija u zemlji i inostranstvu, doživeo je i svoje treće izdanje a naš autor postao je dobitnik nagrade GRIGORIJE BOŽOVIĆ za 2017. godinu, upravo za roman “Sunce ovog dana, pismo Andriću“.

Fotografije: Wagner Santiago

 

 

 

 

Više o romanu:

Putopis iz sveta Andrićevog književnog dela, kombinovan je sa izveštajem iz našeg sveta koji prati sunce ovog našeg dana. Nalazeći se usred ‘propagandne kiklopizacije današnjice’ autor podiže svoju tačku posmatranja i otvara nam analitičke i poetičke prozore, kako prema jednoj književnoj svesti i njenom istorijskom kontekstu, tako i prema projekciji te svesti u ovom vremenu.

Beskompromisno demonstrirajući etiku književne odanosti, ali istovremeno i etiku odanosti književnosti, pripovedanju sveta, Pištalo razgovara sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio ‘Razgovor sa Gojom’.sunce-ovog-dana-small

Ovaj epistolarni roman toka književne svesti, pisan je kroz tuđu svest. Usred mreže britkih asocijacija, zamaskiran je u manifestni govor eseja koji u sebi sadrži skrivenu i zbirku priča i zbirku pesama i putopis. On čitaoca izveštava o Andrićevim prozorima u svet i svest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga; o književnim prozorima u strast i u tajnu žene; o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba; o Gavrilu Principu i ‘Mladoj Bosni’ kao društvenoistorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi; ali i o istini današnjeg sveta i njegovog neokolonijalnog ustrojstva u kome ‘usrećitelji traže od usrećenih da se odreknu sopstvenih očiju’.

Lociran između konkretnih vremena, Andrićevog i našeg, i bezvremena književnosti, ovaj današnji Pištalov razgovor sa Andrićem, uz korištenje duše kao lampe, pokazuje kako je moguće književno, jezikom slika i emocija, govoriti i o književnosti i o vremenu u kome se govori.

I zaista, nakon čitanja ove knjige, ispisane kao savršeno odsvirana kompozicija, ni čitanje Andrića neće biti sasvim isto.

Vladimir Pištalo je srpski književnik rođen u Sarajevu 1960. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi višestrukog identiteta srpskih iseljenika – srpskom, američkom i jugoslovenskom. Radi na Beker koledžu u Vusteru, Masačusets, gde predaje svetsku i američku istoriju.

Objavio je knjige poetske proze: Slikovnica (1981), Noći (1986), Manifesti (1986), Kraj veka (1990) i novelu Korto Malteze (1987).

Njegove su i zbirke priča: Vitraž u sećanju (1994), Priče iz celog sveta (1997), biografiju Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999) i romani: Milenijum u Beogradu (2000), O čudu (2002) i Venecija (2011).

Francuski prevod romana „Milenijum u Beogradu” bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu „Femina“ za najbolji prevedeni roman na francuski jezik. Za roman „Tesla, portret među maskama” je u Beogradu dobio značajnu srpsku književnu nagradu: NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine u 2008. godini i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najcitaniju knjigu godine. Roman „Tesla, portret među maskama” preveden je na 15 jezika, doziveo je sedam izdanja u Srbiji i tri izdanja u Americi.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *