Close
Pištalov TESLA izašao na grčkom

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Pištalov roman TESLA, PORTRET MEĐU MASKAMA doživeo još jedan u nizu uspeha: upravo je izašao iz štampe u prevodu na grčki jezik što je ujedno i 17. prevod ove knjige našeg uvaženog autora na nekom od svetskih jezika.

Knjiga je izašla u izdanju poznate grčke izdavačke kuće “Kastaniotis Editions“, u prevodu Hristosa Gouvisa, koji je na grčki jezik preveo čak 10 knjiga Ive Andrića.

Zanimljivo je i da je ova knjiga u susednoj Turskoj veliki hit, za manje od tri godine istanbulski izdavač “Zeplin”  prodato je više od 100 000 primeraka, a upravo je postpisan i ugovor sa istim izdavačem za prevod Pištalovog romana “Milenijum u Beogradu” na turski.

Podsećamo da je roman “Tesla, portret među maskama” u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, U Srbiji doživeo 12.izdanja, a objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama. U SAD, kod uglednog “Graywolf Press”, ove godine se pojavilo i četvrto američko izdanje ove knjige,.

Preveden je na 17 jezika. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser.

  1. godine je Discovery Channel koji se prikazuje na svim kontinentima pripremio je i novu, ambicioznu dokumentarnu seriju o Nikoli Tesli “Tesla’s Death Ray”. Kao autor najčitanijeg romana o Tesli intervjuisan je i srpski pisac Vladimir Pištalo.

O knjizi:

Najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana.

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti.

Teško je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku  od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije – za samo jedan ljudski vek!

Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povest o Tesli je priča o povesti epohe. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet – bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je, dakle, najubedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima.

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, ManifestiČajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj vekaVitraž u sećanjuPriče iz celog sveta, romani Milenijum u BeograduVenecijaTesla, portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću, Značenje džokera.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *