Close
Posle Bostona i Njujorka Pištalov roman o Andriću predstavljen i u Vašingtonu 

U Vašingtonu predstavljena nova knjiga Vladimira Pištala

U četvrtak 14. marta  američkoj čitalačkoj publici predstavljena je knjiga Sunce ovog danaPismo Andriću našeg uglednog pisca i dobitnika Ninove nagrade  Vladimira Pištala.

U najpopularnijoj  knjižari-klubu u Vašingtonu Busboys and Poets okupila se brojna publika stalnih posetilaca i predstavnika srpskog Vašingtona.

Promociji je prisustvovao i ambasador Srbije u Americi gospodin Đerđ Matkovic sa suprugom i drugi predstavnici  amabasade u Vašingtonu, Obrad Kesic i krem srpske vašingtonske zajednice i njihovi američki prijatelji. Veče je odražao srpski kulturni klub Orfelin a vodila ga je Milena Trobožić Garfild, producentkinja nagrađenog filma ” Šavovi”. Pištalo je napravio paralelu između Ive Andrića i Federika Felinija i insistirao na strasti, iracionalnosti, i poeziji u Andrićevom delu.

U duhovitom monologu i kroz razgovor s publikom Pištalo je govorio o nastanku ove knjige, o svom ličnom odnosu s Nobelovcem, kao i o svom doživljaju Andrića, koji, kako se sam autor izrazio, za njega predstavlja sponu između našeg orijentalnog nasleđa i evropskog pripadanja.

Pištalo je istakao da je želeo čitaocima da prikaže jednog drugačijeg, emotivnijeg i intimnijeg Andrića ali i da, oslanjajući se na Andrićeve citate kao polazište, istraži sopstvena razmišljanja o ovom vremenu novog kolonijalizma i ponovnom preispitivanju naših često suprostavljenih identiteta, koje je Andrić poput nekog, kako Pištalo kaže “neželjenog mosta“ spajao.

Promociju knjige Sunce ovog dana je organizovao je Kulturni Krug Orfelin u okviru svog programa Veče sa autorom. Nakon promocija u Bostonu i Njujorku, ovo je treće predstavljanje knjige Sunce ovog dana u pred američkom publikom, a deo prihoda od ove večeri doniran je za buduće aktivnosti ove neprofitne organizacije za predstavljanje savremene srpske kulture u Americi.

Na kraju nije bilo dovoljno knjiga za sve one koji su želeli da kupe predstavljeni roman.

Pištalov roman je za proteklih godinu i po dana imao 58 promocija u zemlji i inostranstvu, doživeo je i svoje treće izdanje, a naš autor postao je dobitnik nagrade GRIGORIJE BOŽOVIĆ za 2017. godinu, upravo za roman Sunce ovog dana, pismo Andriću.

Više o romanu:

“Putopis iz sveta Andrićevog književnog dela, kombinovan je sa izveštajem iz našeg sveta koji prati sunce ovog našeg dana. Nalazeći se usred ‘propagandne kiklopizacije današnjice’ autor podiže svoju tačku posmatranja i otvara nam analitičke i poetičke prozore, kako prema jednoj književnoj svesti i njenom istorijskom kontekstu, tako i prema projekciji te svesti u ovom vremenu.

Beskompromisno demonstrirajući etiku književne odanosti, ali istovremeno i etiku odanosti književnosti, pripovedanju sveta, Pištalo razgovara sa Andrićem na način blizak onome na koji je mladi Andrić vodio ‘Razgovor sa Gojom’.

Ovaj epistolarni roman toka književne svesti, pisan je kroz tuđu svest. Usred mreže britkih asocijacija, zamaskiran je u manifestni govor eseja koji u sebi sadrži skrivenu i zbirku priča i zbirku pesama i putopis. On čitaoca izveštava o Andrićevim prozorima u svet i svest iz panoptikuma, cirkusa i knjiga; o književnim prozorima u strast i u tajnu žene; o onome što zaista jesu mitski heroji njegovog doba; o Gavrilu Principu i ‘Mladoj Bosni’ kao društvenoistorijskom kontekstu nepravde poslednjeg kmetstva u tadašnjoj Evropi; ali i o istini današnjeg sveta i njegovog neokolonijalnog ustrojstva u kome ‘usrećitelji traže od usrećenih da se odreknu sopstvenih očiju’.

Lociran između konkretnih vremena, Andrićevog i našeg, i bezvremena književnosti, ovaj današnji Pištalov razgovor sa Andrićem, uz korištenje duše kao lampe, pokazuje kako je moguće književno, jezikom slika i emocija, govoriti i o književnosti i o vremenu u kome se govori.

I zaista, nakon čitanja ove knjige, ispisane kao savršeno odsvirana kompozicija, ni čitanje Andrića neće biti sasvim isto.” (Nenad Šaponja)

Knjigu možete poručiti putem našeg veb sajta uz 20% popusta. 

O autoru

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću.

Roman Tesla, portret među maskama je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo tri izdanja. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitao ce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Pištalov Tesla preveden je na 16 svetskih jezika što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca.

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandride, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto MaltezeU izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i Odabrana dela ovog pisca.

Prevedene knjige: Manifesti (francuski); Milenijum u Beogradu (francuski, italijanski, nemački, arapski, engleski, makedonski i bugarski); Tesla, portret među maskama (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski, grčki, italijanski, malajalam i arapski); Aleksandrida (slovenački). Kao prevodilac, dobio je nagradu „Miloš Đurić” za prevod poezije Čarlsa Simića.

Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *