Close
Priče Jusufa Tadrosa

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je kao Agorino izdanje iz štampe izašao roman PRIČE JUSUFA TADROSA egipatskog autora Adila Ismata, za koji je ovaj autor nagrađen Medaljom Nagiba Mahfuza za književnost afirmišući se kao jedan od najznačajnijih glasova savremene egipatske književnosti.

O KNJIZI

Pred čitaocem se otvaraju stranice romana koji je, kao sasvim autentično književno ostvarenje savremene egipatske literature nagrađen Medaljom Nagiba Mahfuza za književnost.

Priče Jusufa Tadrosa roman je egipatskog književnika Adila Ismata (1959). Glavni junak romana, Kopt Jusuf Tadros, praktično monološkim pripovedanjem prenosi priče o svom životnom i umetničkom stasavanju i sazrevanju, o odnosima sa roditeljima i sestrama, o svojim emotivnim iskustvima, o odnosu prema Bogu i crkvi, usput gradeći živopisnu sliku života po gradovima i varošicama egipatske provincije u periodu od šezdesetih pa sve do danas, tokom koje je Egipat doživeo velike ekonomske i društveno-političke promene propraćene dubokim krizama.

Iako se Ismat preko svog protagoniste, običnog čoveka, ali neobično nadarenog i strastvenog slikara, dotakao društvenih, političkih i verskih događaja tokom perioda od pola veka, kao i atmosfere koja je sve to pratila, ovo je najpre roman o umetnosti, o umetničkom stvaralaštvu i stvaralačkom činu, kao i o odnosu društva prema umetnosti i umetnicima.

Kako sâm autor često ističe, ovaj roman je posvećen njegovom sopstvenom umetničkom iskustvu i stasavanju, izazovima i mukama koje je lično iskusio.

„Intimno sa istančanim detaljima… Esmat pronicljivo pripoveda neverovatnu priču o borbi i čežnji.“ – Arab News

„Iskreni prikaz pogoršanja situacije egipatskih hrišćana i njihovo otuđenje u sopstvenoj zemlji dirljivo je i napisano sa velikom osećajnošću.“ – Žiri za dodelu Medalje Nagiba Mahfuza za književnost

Prevela sa arapskog Dragana Đorđević

  • Akcija!

    Adil Ismat: PRIČE JUSUFA TADROSA

    599.99 RSD Dodaj u korpu

O AUTORU

Egipatski pisac Adil Ismat rođen je 1959. godine u selu u okolini Tante. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu Ajn Šams u Kairu 1984. godine, kao i bibliotekarstvo, 1986. godine, na Univerzitetu u Tanti. Radi kao bibliotekar u ogranku Ministarstva obrazovanja u Tanti.

Objavio je osam romana, jednu zbirku pripovedaka i jednu knjigu eseja. Među njegovim romanima se posebno ističu Dani plavih prozora (2009) koji je 2011. dobio Podsticajnu državnu nagradu u kategoriji romana, Priče Jusufa Tadrosa (2015) koji je 2016. dobio Medalju Nagiba Mahfuza za književnost i roman Zapovesti (2018) koji je 2019. godine ušao u najuži izbor za Međunarodnu nagradu za arapski roman, tzv. arapskog Bukera. Prevođen je na engleski jezik.

 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *