Close
Robert B. Parker

Robert B. Parker, profesor književnosti na Univerzitetu u Bostonu, veteran je američke kriminalističke književnosti. Ciklus od trideset i jednog romana sa prekaljenim detektivom Spenserom doneo mu je veliki broj vernih čitalaca i priznanje kritike, koja tu seriju označava kao “najveću u istoriji američke detektivske priče” (R. Luis). Najpoznatiji romani iz ovog serijala su: Sitni gresi (Small Vices), Slučajnost (Chance), Senka koja hoda (Walking Shadow), Bez traga (Thin Air), Papirna lutka (Paper Doll).

Parkerov opus sačinjavaju i četiri romana iz ciklusa o detektivu Saniju Rendalu i četiri iz serije o policajcu Džesiju Stounu, sa Noćnim putovanjem kao prvim nastavkom iz te serije – ostali naslovi su: Nevolja u Peradajsu (Trouble in Paradise), Smrt u Peradajsu (Death in Paradise) i Hladan kao kamen (Stone Cold).

Pored ovog romana, Parker je napisao nastavak čuvenog romana Rejmonda Čendlera Veliki san, pod naslovom Slučajno sanjati (Perchance to Dream). Iz zaostavštine ovog pisca, Parker je dovršio roman Skok pudlice (Poodle Springs).

U akademskoj književnoj javnosti, Parker je poznat po doktorskoj tezi o evoluciji američkog junaka u delima književnika od kolonijalnog perioda do pisaca romana misterija u dvadesetom veku, u kome je posebno mesto zauzeo Čendlerov junak Filip Marlou.

Danas se, prema kritičaru lista The Boston Globe, Parker ubraja u najbolje predstavnike ovog pravca, “zajedno sa Dešajelom Hametom, Rejmondom Čendlerom, Rosom Mekdonaldom i Sarom Paretski”.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *