Close

Rodi Dojl rodio se 1958. u Dablinu, u Republici Irskoj. Pohađao je osnovnu i srednju školu u Satonu (severni Dablin). Bila je to katolička škola hrišćanske braće „Sveti Fintan”. Školo­vanje je nastavio na Univerzitetskom koledžu Dablin, gde je i diplomirao. Četrnaest godina je radio kao nastavnik engleskog jezika i geografije u osnovnoj školi „Grindejl” u naselju Kilbarak (severni Dablin). Od 1993. godine potpuno se posvećuje pisanju. Oženjen je i ima dvoje dece (žena Belinda i sinovi Rori i Džek).

Njegov prvi roman Posvećeni (The Commitments) iza­šao je 1987, u izdanju autora. Knjiga je doživela veliku podršku kritike. Po knjizi je 1991. snimljen hit film u režiji Alana Par­kera. Roman je kasnije postao prvi deo Beritaun trilogije. Drugi roman iz trilogije je Klinče (The Snapper) koji je izašao 1990. godine a treći je Kombi (The Van) koji je izašao 1991. U svakom od romana iz trilogije glavni likovi su članovi iste porodice – porodice Rebit (Rabbitte). U Posve­ćenim mladi Džimi Rebit osniva grupu, u kojoj su članovi pripadnici irske radničke klase, sa ciljem da „unese soul u dušu irskog naroda”. Drugi roman prati Šeron Rebit (Džimijevu sestru)i njene životne probleme i ogovaranje, koji su posledica vanbračne trudnoće u okruženju konzervativnog i religioznog Dablina. U trećem romanu glavni junak je Džimi Rebit Senior koji ostaje bez posla i odlučuje da otvori pokretni restoran brze hrane …

Osim što su romani i trilogije duhoviti i veoma dobro napi­sani, oni su i jedinstveni iz nekoliko razloga. Dojl ne pokušava da sentimenta- lizuje život irske radničke klase koji opisuje. Mada je slika koju pred- stavlja ponekad puna humora i bezbrižna, ona takodje na pošten i ponekad surov način opisuje život koji, za te ljude, nije bajkovita priča. Još jedna specifičnost ovih romana je i gotovo potpuno odsustvo naratora; kroz priču nas vode dijalozi i fokus nije na mišljenju samo jednog od likova.

U sledeće tri knjige Dojl postepeno povećava upotrebu naratora i stavlja u žižu ozbiljnu stranu njegovog romano­pisač­kog dara mada se humor, kao Dojlov zaštitni znak, uvek pojav­ljuje. Posle Kombija, 1993, napisao je Padi Klark, ha, ha, ha (Paddy Clark, Ha, Ha, Ha), gde je čitava priča ispričana iz ugla 10-godišnjeg dečaka koji živi u miljeu Irske sredinom dvadesetog veka. Ovaj roman označio je prekretnicu za Rodi Dojla; sa njim je osvojio prestižnu Britansku književnu „Bukerovu nagradu” (Kombi je bio u užem izboru za ovu nagradu 1991. godine ali je nije dobio). Takođe je značajno da je posle ove knjige rešio da se potpuno posveti pisanju.

Sledeći roman koji je napisao bio je Žena koja se sudarala sa vratima (The Woman Who Walked Into Doors). Izašao je 1996. godine. To je priča o Poli Spenser, ispričana u prvom licu, u kojoj ona opisuje svoj život sa sada pokojnim mužem, koji ju je fizički zlostavljao. Roman je nastao iz Bi-Bi-Si-jeve mini-serije Porodica, za koju je Dojl pisao scenario 1994. godine; i roman i serija bili su sa odobravanjem primljeni od strane kritike, ali su izazvali i komešanje javnosti zbog realističnog prikaza domaćeg nasilja.

Naredna autorova knjiga je istorijski roman pod naslovom Zvezda zvana Henri (A Star Called Henry); priča o Henriju Smartu, dečaku rođenom u krajnjem siromaštvu koji će kada odraste postati ubica iz redova Irske Republikanske Armije (IRA). Roman je prvi tom iz serije koju Dojl naziva Poslednje okupljanje (The Last Roundup) i koji će se sastojati od još neko­liko romana, između dva i četiri. Od svih dosadašnjih Dojlovih knjiga, ova je daleko najemotivnija i najtmurnija. Slika životnih uslova u Dablinu sa početka prošlog veka je prilično šokantna i na momente čak teška za čitanje. Dojlovi opisi života u siromaštvu neizbežno povlače sa sobom poređenja sa Čarlsom Dikensom, čiji uticaj Dojl ne poriče.

Iz štampe je nedavno izašao novi Dojlov roman Oh, Play That Thing. Rodi Dojl bavi se i pisanjem scenarija za pozorišne predstave i filmove.

Živi povučeno sa svojom porodicom u severnom Dablinu, nadajući se da ga slava koju je stekao neće otuđiti od veze sa ljudima koji žive u naseljima oko njega a koji su mu poslužili kao inspiracija za njegova dela.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *